Autor Wiadomość
<  Użytkownicy implantów  ~  Czas życia baterii w lecie
Michał Kida
PostWysłany: Pią Lip 10, 2009 2:58 pm  Odpowiedz z cytatem

Uwaga!
Z powodu obserwowanej w ostatnich tygodniach dużej wilgotności powietrza istnieje możliwość, że zmniejszy się czas życia baterii w Państwa procesorach mowy. Nie oznacza to, że procesor mowy jest uszkodzony albo ze dzieje się coś niedobrego. Jest to typowie działanie wilgoci, mające wpływ nie tylko na procesor mowy ale i na pozostałe urządzenia elektroniczne (np na telefony komórkowe).
W takim przypadku procesor należy częściej osuszać (najlepiej codziennie). W skrajnych przypadkach można kontaktować się z kliniką bądź inżynierem klinicznym Medicus w celu zmiany ustawień procesora mowy na bardziej energooszczędne. Jeśli nie ma takiej potrzeby - nie trzeba zgłaszać się na ustawienia. Czas życia baterii powinien wrócić do "normy" w chwili ustatkowania się temperatur i wilgotności powietrza.

Pozdrawiam.

Michał Kida
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JK
PostWysłany: Czw Sie 13, 2009 11:58 pm  Odpowiedz z cytatem

Doświadczamy skróconej żywotności baterii Rayovac już od dwóch miesięcy. O ile w lipcu wilgotność była rzeczywiście na niespotykanie wysokich poziomach (Wrocław), to od początku sierpnia warunki pogodowe są raczej normalne. Tymczasem baterie w procesorze Nucleus Freedom zamiast pracować 3 dni (jak dotąd) pracują nadal jeden dzień. Nie pomogły nawet energooszczędne zmiany ustawień procesora ani jego wymiana. Czy nie wydaje się bardzie prawdopodobne, że np. Rayovac zastosował do produkcji ogniw cynk o obniżonej jakości (zanieczyszczenia innymi metalami), lub z innego powodu wyprodukował partię baterii - bubli? Czy ma Pan (Panie Michale) jakieś sygnały od o podobnych problemach od użytkowników implantów stosujących baterie innych producentów? Baterie Rayovac sprawdzałem dostępnymi metodami (pomiar woltomierzem) i zawsze mają one ok. 1,36 V, ale nie mam możliwości sprawdzić innych parametrów. Kwestia wilgotności nie jest dla mnie przekonująca; jak radzą sobie ludzie w krajach o stałym wyższym poziomie wilgotności?
Pozdrawiam,
JK

["Michał Kida"]Uwaga!
Z powodu obserwowanej w ostatnich tygodniach dużej wilgotności powietrza istnieje możliwość, że zmniejszy się czas życia baterii w Państwa procesorach mowy. Nie oznacza to, że procesor mowy jest uszkodzony albo ze dzieje się coś niedobrego. Jest to typowie działanie wilgoci, mające wpływ nie tylko na procesor mowy ale i na pozostałe urządzenia elektroniczne (np na telefony komórkowe).
W takim przypadku procesor należy częściej osuszać (najlepiej codziennie). W skrajnych przypadkach można kontaktować się z kliniką bądź inżynierem klinicznym Medicus w celu zmiany ustawień procesora mowy na bardziej energooszczędne. Jeśli nie ma takiej potrzeby - nie trzeba zgłaszać się na ustawienia. Czas życia baterii powinien wrócić do "normy" w chwili ustatkowania się temperatur i wilgotności powietrza.

Pozdrawiam.

Michał Kida[/quote]
Powrót do góry
ajwi
PostWysłany: Pon Sie 17, 2009 6:12 pm  Odpowiedz z cytatem

U nas to samo. Baterie Rayovac 675 zakupione na allegro starczą na 1-góra 2 dni. W tej chwili kupiliśmy te same baterie w punkcie protetycznym i narazie ciągną 3 dzień. Mam wrażenie, że kupiliśmy komplet felernych baterii, a znajomi także zgłaszają krótką żywotność baterii Rayovac zakupionych ostanimi czasy na allegro.
Powrót do góry
ajwi
PostWysłany: Pon Sie 17, 2009 6:14 pm  Odpowiedz z cytatem

["ajwi"]U nas to samo. Baterie Rayovac 675 zakupione na allegro starczają na 1-góra 2 dni. W tej chwili kupiliśmy te same baterie w punkcie protetycznym i narazie ciągną 3 dzień. Mam wrażenie, że kupiliśmy komplet felernych baterii, a znajomi także zgłaszają krótką żywotność baterii Rayovac zakupionych ostanimi czasy na allegro.[/quote]
Powrót do góry
Michał Kida
PostWysłany: Wto Sie 18, 2009 9:53 pm  Odpowiedz z cytatem

Witam

jest to możliwe. Niestety nie posiadam danych porównujących baterie Rayovac nowsze i starsze, nie mogę się też odnieść co do jakości baterii zakupionych na allegro bądź w innych sklepach internetowych. Producent (Cochlear) zaleca korzystanie z baterii PowerOne (tych do implantu) ale wiem od specjalistów z innych krajów, że Rayovac też zawsze były dostateczne i starczały na długo.

Proszę o więcej informacji od Państwa, być może uda się znaleźć złoty środek. Do tej pory otrzymywałem informacje tylko od osób korzystających z baterii Rayovac (co wynika zapewne z faktu, że 80% pacjentów korzysta z tych baterii zakupionych właśnie w sklepach internetowych).

Pozdrawiam.

MK
Powrót do góry
smoliann
PostWysłany: Sro Sie 19, 2009 10:29 am  Odpowiedz z cytatem

Witam
Kiedyś kupowałam baterie Rayovac na Allegro i ich żywotność wynosiła ok. 3 dni.
Od dłuższego czasu kupuję w sklepie internetowym i żywotność baterii wynosi 6 dni, więc różnica jest znaczna. Ze zwykłych Rayovac zrezygnowałam na rzecz Rayovac 675 Cochlear (wzmocnione baterie do implantów). Są trochę droższe, ale warto.
W zeszłym roku byłam z dzieckiem na wakacjach w Chorwacji. Przy tamtejszej wilgotności baterie wystarczały nam na 1 godz., a w najlepszym wypadku na 1 dzień. Nie spodziewałam się tego. Na szczęście wzięłam ich spory zapas i jakoś dotrwaliśmy do końca urlopu, ale byliśmy przerażeni.
Pozdrawiam
Ania
Powrót do góry
Agg
PostWysłany: Pon Sie 24, 2009 5:49 pm  Odpowiedz z cytatem

["Michał Kida"]Niestety nie posiadam danych porównujących baterie Rayovac nowsze i starsze, nie mogę się też odnieść co do jakości baterii zakupionych na allegro bądź w innych sklepach internetowych.
[/quote]

Mam ten sam problem z bateriami Rayovac. Nie kupowałam ich ani na Allegro, ani w sklepie internetowym, lecz bezpośrednio od polskiego dystrybutora tej firmy. Ostatnio starczają mi na 1 dzień, często nawet nie na cały. Jest to dla mnie duży problem.
Dane porównujące nowsze i starsze baterie Rayovac sa proste: kilka miesięcy temu wszystkie działały tak samo, w moim przypadku ok. 2 dni (taki program), obecnie działają ok. 1 dzień. A kosztują tyle samo, bądź więcej.

[quote] Producent (Cochlear) zaleca korzystanie z baterii PowerOne (tych do implantu) ale wiem od specjalistów z innych krajów, że Rayovac też zawsze były dostateczne i starczały na długo.
[/quote]

Zgadza się. Jest to moje trzecie lato z tym procesorem i poprzednio takich problemów nie było, więc nie jest to też kwestia większej wilgotności powietrza.

[quote] Proszę o więcej informacji od Państwa, być może uda się znaleźć złoty środek. Do tej pory otrzymywałem informacje tylko od osób korzystających z baterii Rayovac (co wynika zapewne z faktu, że 80% pacjentów korzysta z tych baterii zakupionych właśnie w sklepach internetowych).[/quote]

Bo były najtańsze i najlepsze - testowałam kiedyś baterie do implantów Rayovaca (nie te nowe w czerwonych opakowaniach, tylko poprzednią ich generację) i działały krócej niż zwykłe. Teraz szukam alternatywy. Jeśli interesują Pana szczegóły, opisałam je tutaj:
[url]http://ci.hell.pl/?p=177[/url]

Pozdrawiam
http://ci.hell.pl/[/url][/quote]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Grzegorz Lisowiec
PostWysłany: Pon Paź 19, 2009 8:40 am  Odpowiedz z cytatem

Witam. Je też od kilku dni mam problem z bateriami rayovac. Zawsze mi starczały na ok. 7-8 dni, a teraz padają w jeden dzień. Teraz sprawdzam starsze baterie, zobaczę jak będą działać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzysiek
PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 11:06 am  Odpowiedz z cytatem

czy ktos próbował moze baterii duracell?
mam implant od dwóch tygodni i chciałbym wiedziec bo mi wczesniej do aparatów słuchowych odpowiadały tylko duracell(najdłużej trzymały)wiec niewiem jakby si sprawdziły w FREEDOM-ie :?
Powrót do góry
Grzegorz Lisowiec
PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 3:00 pm  Odpowiedz z cytatem

Co do baterii duracel to nie testowałem. Ale skoro wszyscy biorą rayowac to one chyba dłużej trzymają. I potwierdziło się to, ze firma wypuściła wadliwą serię. Po wsadzeniu starszych od razu dłuzej działało i teraz niedawno zakupione nowe też działają normalnie (czyli 7-8 dni)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzysiek
PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 4:33 pm  Odpowiedz z cytatem

Dziekuje serdecznie:)
Powrót do góry
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 1
Forum Forum - Implanty Słuchowe - Implant ślimakowy i Baha - Aparaty Słuchowe - Hansaton i Phonak ... Strona Główna  ~  Użytkownicy implantów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Skocz do: